Skip to content
Heeft u onlangs een bericht gekregen van uw provider dat binnenkort de computertaal waarop uw Wordpress website draait niet langer ondersteund wordt?

Het gaat om de computertaal php.

Wordpress websites maken gebruik van de computertaal php. Er is onlangs een grote update in deze computertaal geweest. De meeste providers ondersteunen niet langer de oudere versies. Dit zijn de versies lager dan php 8.0.

Als u de php versie van uw website omzet naar 8.0 (wat  een kwestie is van het aanvinken van een radiobutton op de website van uw provider) doet uw website het vaak niet meer.
Dit komt doordat allerlei onderdelen van de website verouderd zijn. Het gaat hierbij om een oudere versie van Wordpress zelf, om een verouderd theme waarop de website draait en/of om verouderde plugins. 
Vaak blijkt dat je deze drie zaken niet zomaar naar nieuwere versies kunt omzetten. Als je dat doet, kan het zijn dat de website niet meer vertoond wordt. Hoe los je dat op?
Ik kan dat voor u oplossen. Bel me even (06-44376035) of stuur een mailtje

Informatie over php

Er zijn verschillende redenen waarom de php taal wordt vernieuwd.

• De nieuwe versie van php verbeterd de veiligheid van uw website.
De Wordpress website wordt hierdoor minder kwetsbaar voor hackers. Hackers kunnen moeilijker toegang krijgen tot uw website. Heeft u wel een een gehackte website gehad? Eentje waarop bijvoorbeeld iedere knop of link is omgezet naar een link naar een ranzige website? Houden zo! Dat doet u door te zorgen dat alle hieronder genoemde onderdelen up to date zijn.

• De nieuwe versie van PHP brengt voorts een prestatieverbetering. De Wordpress website wordt sneller.

• De laatste PHP-update heeft problemen opgelost met betrekking tot bepaalde hardnekkige bugs die aanwezig waren in oudere versies van de software. Daardoor is de stabiliteit en betrouwbaarheid van de Wordpress website verbeterd. 

Wat kunt u zelf doen?

U kunt een poging wagen het probleem zelf op te lossen, maar nooit zonder eerst een backup gedraaid te hebben!
Volg deze stappen om een ​​PHP WordPress-website bij te werken:

Maak een back-up van uw website-bestanden en de database.  De meeste providers hebben de mogelijkheid dit via hun website te doen; soms doen ze het automatisch.
• U moet eerst Wordpress zelf updaten via het dashboard. Check of de Wordpress website het nog doet!
• Vervolgens moet u het theme updaten. Soms is dit gratis, soms moet u opnieuw de aanschafprijs of een lidmaatschap betalen. Check of de Wordpress website het nog doet.
• Dan moet u alle plugins bijwerken. Dit doet u via het dashboard. Ook weer controleren.
• Op de website van de provider kunt u nu de php versie op 8 of hoger zetten. Check weer of de website het nog doet.
• Als hij het niet meer doet
 zet u de php versie gewoon weer terug. U kunt dan contact opnemen met de technische staf van de provider voor advies om het probleem op te lossen.

Handige tip: vaak zijn plugins er de oorzaak van dat de website niet meer draait bij een hogere php-versie. Zet alle plugins die niet essentiëel zijn uit (deactiveer ze), stel dan opnieuw de hogere php versie in en check opnieuw of de website het nu wel blijft doen. Vaak is het probleem dan opgelost.

Als het al bij een eerdere stap misgaat moet u de back up terugzetten. Hoe u een backup terugzet verschilt per provider. In elk geval zal de technische staf van uw provider u altijd kunnen uitleggen hoe dat in zijn werk gaat.